10 tips: Hoe onderhoud ik werkschoenen het beste?

hoge-of-lage-werkschoenen
Hoge werkschoen

U wilt dat werkschoenen lang mee gaan en veiligheidseigenschappen behouden. Dit kan alleen als u de werkschoenen goed onderhoud. Hou u werkschoenen het best onderhoud, leest u hier. Wij hebben 10 tips om werkschoenen goed  te onderhouden.

10 tips om werkschoenen te onderhouden

1. Koop minimaal 2 paar veiligheidsschoenen

Koop bij voorkeur minimaal twee paar veiligheidsschoenen tegelijkertijd. Het lijkt een flinke uitgave, maar op den duur bent u toch goedkoper uit. Dit heeft te maken met de afwisseling waardoor u het paar werkschoenen de tijd geeft om goed te herstellen en drogen.  Met name zweetvoeten kunnen ervoor zorgen dat de levensduur wordt verkort, als de schoenen niet voldoende tijd hebben om te drogen. ,U moet eigenlijk de  veiligheidsschoenen na elke werkdag 24 uur laten drogen. Als ju dat niet doet dan kunnen ze wit uitslaan en gaan ze stinken door ophoping van vocht en bacteriën. Dit zorgt er weer voor dat de binnenkant van de werkschoenen hard worden en niet meer lekker zitten en zult u sneller nieuwe werkschoenen moeten kopen.

Jalatte werklaarzen

2. Droog werkschoenen op de juiste manier

Natte voeten zijn onvermijdelijk als er hard wordt gewerkt. Het is echter wel zo dat u werkschoenen goed moet laten drogen voordat u ze weer aantrekt. Om veiligheidsschoenen goed te laten drogen, haalt u de inlegzolen en veters eruit en stopt u kranten in de werkschoenen. Als de schoenen gedroogd zijn, kunt u nog schoenendeodorant gebruiken.

3. Zet werkschoenen niet bij een warmtebron

Lekker snel uw schoenen drogen bij de kachel? Doe het niet! Zet werkschoenen nooit bij een warmtebron zoals een verwarming of in de zon, want door deze warmte droogt het leer uit en kunnen de schoenen gaan scheuren.

4. Juiste manier van opbergen

Uw werkschoenen blijven het model beter behouden als u ze na een werkdag met schoenspanners wegzet op een droge plek, zoals de schoenendoos. Mede door deze reden is het raadzaam om 2 paar goede werkschoenen tegelijkertijd te gebruiken zodat u ze kunt afwisselen.

5. Gebruik ze voor de bedoelde werkomstandigheden

Gebruik uw veiligheidsschoeisel alleen in de werkomstandigheden waarvoor ze bedoelt zijn. Als u zich hier niet aan houdt, dan zullen de werkschoenen sneller slijten. Ook kunnen veiligheidsschoenen zelfs onveilig zijn wanneer ze niet gebruikt worden voor de omstandigheden waarvoor ze zijn gemaakt.

veiligheidsschoenen

6. Gebruik een schoenlepel

Een schoenlepel: iedereen kent het maar niemand gebruikt het. Het is wel veel beter om een schoenlepel te gebruiken wanneer u de werkschoenen aantrekt. Zo voorkomt u dat de hielen slap worden en snel slijten, deze plek is namelijk erg slijtgevoelig. Open ook altijd eerst de veters of andere sluiting zo ver mogelijk, zodat u gemakkelijk in de schoen kunt stappen.

7. Kies voor de juiste voering

De voering zorgt ervoor dat de werkschoenen goed kunnen ademen. Werkschoenen met een volledig leren binnenkant ventileren beter en daardoor zal u minder last hebben van zweetvoeten. Tegenwoordig worden er ook goedkopere voeringen gebruikt die vocht en zweet kunnen voorkomen zoals Cambrelle voering.

Montana werklaarzen

8. Verwijder vuil op tijd

Zijn uw werkschoenen vies. Maak ze op tijd schoon. Dit doet u door de schoenen met lauw water of een schoenreinigingsmiddel schoon te borstelen. Het leer krijgt nu dan weer lucht en kan weer ademen.

9.Impregneer uw werkschoenen

Impreneerspray beschermt u schoenen tegen vocht en vuil. Gebruik minstens 1 keer per maand en na elke reinigingsbeurt met een impregneerspray. Houdt de spuitbus op ongeveer 35 cm afstand van uw veiligheidsschoen, zodat u de drijfgassen zelf niet inademt. Let op: de impregnatie is pas na 24 uur volledig actief. Nogmaals: 2 werkschoenen tegelijkertijd gebruiken!

10. Verzorg uw werkschoenen minimaal 1x per maand

Alleen drogen en schoonmaken is niet genoeg. Water, gecombineerd met vuil, wast namelijk de conserverende substanties uit het leer, waardoor het broos wordt en gaat scheuren. Met ledervet kunt u deze substanties in het leer terugbrengen. Ook als uw werkschoenen niet vochtig of vuil zijn geworden moet u dit minimaal 1 keer per maand doen. Als u dit eenmaal doet, dan is het ook makkelijker om te onderhouden. Smeer of wrijf de crème in met een borstel of doek en laat de wax nog enige tijd inwerken.