Goodyear Welt

s3 werkschoenen

Het werk van schoenfabrikant Christian Dance (1847-1898) is de grondlegger van de Goodyear Welt methode. Kort gezegd is dit een methode waarop de zool van een schoen wordt vastgezet aan de bovenzijde van de schoen. U kunt de loopzool dan gemakkelijk vervangen, dit zorgt ervoor dat schoenen tientallen jaren kunnen mee gaan.

goodyear welt
Een doorsnede van een schoen met de Weld constructie

Wat is de Goodyear Welt methode?

Deze methode houdt in dat de zool van de schoen wordt vastgezet aan de bovenzijde van de schoen. De schacht wordt met een lederen rand aan de lederen binnenzool genaaid. De binnenzool is voorzien van een speciale lip of brug om het geheel aan vast te naaien. Wanneer de binnenzool aan de schacht vast is genaaid, wordt een kurkvulling aangebracht en tenslotte wordt de loopzool aan de lederen rand genaaid. Vervolgens wordt de zool met de hand door de Welt gestikt om de Goodyear Welt methode af te werken. Een Welt is een strook van leder, kunststof of rubber. Deze is aan de boven- en binnenzool van de schoen gestikt en wordt opgevuld met kurk.

Wat zijn de voordelen van de Goodyear Welt methode?

De voordelen van de methode zijn ten eerste dat de schoen tot tientallen jaren mee gaat wanneer de schoen goed onderhouden wordt. De loopzool kan gemakkelijk en meerdere keren vervangen worden. Belangrijk is wel om aan te geven dat het om een schoen met Goodyear Welt technologie gaat en dat de schoenmaker een zool met deze methode kan vervangen. Een schoen met Goodyear Welt technologie biedt ultiem comfort door de holte tussen de binnenste en buitenste zool die is gevuld met kurk die snel vormt naar uw voet. Echter, S3 werkschoenen hebben ten alle tijden een anti perforatie tussenzool, waardoor deze ook in de tussenlaag is opgenomen. De kurklaag zorgt ook voor isolatie en de Goodyear Welt methode kan voor iedere soort schoen gebruikt worden.

Kortom: bij de Goodyear Welt technologie houdt in dat uw loopzool gemakkelijk vervangen kan worden, waardoor uw schoen bij goed onderhoud tot tientallen jaren mee kan gaan. Ook biedt de Goodyear Welt methode extra comfort en isolatie door de kurk die tussen de binnenzool en de loopzool in zit.

Vroeger werd de Goodyear Welt methode handmatig gedaan, tegenwoordig zijn er machines die dit kunnen. Hieronder ziet u een filmpje van hoe een schoen handmatig wordt voorzien van de Goodyear Welt constructie.