Wat is het verschil tussen herenwerkschoenen en dameswerkschoenen?

Werkschoenenwinkel

Werkschoenen zijn nodig om veilig te kunnen werken. Veiligheid is dan ook de belangrijkste functie van werkschoenen. Vroeger was er niet veel keuze in veiligheidsschoenen, maar tegenwoordig proberen fabrikanten in te spelen op de wensen van de consument. Iedereen heeft andere voeten dus er zijn meerdere soorten werkschoenen nodig. Zo zijn er tegenwoordig speciale mannenwerkschoenen en dameswerkschoenen.

 

Waarom zijn er speciaal dameswerkschoenen?

Dameswerkschoenen zijn speciaal gemaakt voor vrouwen. Vroeger was het zo dat vrouwen minder werkten dan mannen. Daarnaast golden er vroeger minder strenge regels voor werkveiligheid. Tegenwoordig zijn er veel dames die werkschoenen dragen. Een damesvoet is over het algemeen anders dan een herenvoet, daarom zijn er speciaal werkschoenen voor vrouwen gemaakt. Fabrikanten proberen ook in te spelen op de wensen van een vrouw. Werkschoenen voor dames hebben namelijk ook een ander uiterlijk dan herenwerkschoenen.
dames werkschoen

 

Wat is het verschil tussen herenvoet en damesvoet?

Voor dames is het erg lastig om werkschoenen te vinden in hun schoenmaat. Dames hebben over het algemeen een kleinere voet dan heren. Los van de lengtemaat zijn er ook andere verschillen tussen dames- en herenvoet. Damesvoeten zijn over het algemeen smaller dan herenvoeten. Daarnaast hebben heren een hogere wreef dan dames.

Waarom is maat 35 de kleinste maat?
De kleinste veiligheidsschoen is beschikbaar vanaf maat 35. Een kleinere maat dan maat 35 valt in de categorie ‘kinderschoen’. Er worden geen werkschoenen in kindermaten gemaakt, omdat werkschoenen niet voor kinderen bedoelt zijn. Kinderen horen niet te werken, dit is strafbaar.

 

Wat is het verschil tussen herenwerkschoenen en dameswerkschoenen?

De pasvorm voor dameswerkschoenen is smaller dan bij herenwerkschoenen. In dames werkschoenen wordt vaker gebruik gemaakt van iets lichtere materialen. Hierbij kunt u denken aan een composiet veiligheidsneus in plaats van staal en een kevlar veiligheidszool in plaats van een stalen tussenzool. Verder zit er vaak verschil in het uiterlijk van de schoen. Dames vinden mode over het algemeen belangrijker en dragen liever geen grove of lelijke (werk)schoenen aan. Dameswerkschoenen hebben daarom een wat slanker uiterlijk en is er meer gebruik gemaakt van vrouwelijke kleuren zoals roze of paars. Heren maken zich minder druk om het uiterlijk van de schoen. Toch zijn er voor mannen veel werkschoenen met een verschillend uiterlijk. U kunt hierbij denken aan nette werkschoenen, sportieve werkschoenen of stoere werkschoenen.

nette dameswerkschoen

 

Verschillende herenwerkschoenen

Er zijn verschillende soorten werkschoenen qua uiterlijk. Hieronder kunt u vinden welke soorten herenwerkschoenen er zijn:
Standaard herenwerkschoen
De standaard werkschoen is een basiswerkschoen waarbij de veiligheid voorop staat. Het uiterlijk is hierbij minder belangrijk. De standaard werkschoen is dan ook de goedkoopste werkschoen. De standaard werkschoen is gemaakt van zwart leder en heeft een vetersluiting. De standaard veiligheidsschoen voldoet aan de S3- veiligheidsnorm en daarom geschikt voor vele werkzaamheden.

standaard herenwerkschoen

Nette herenwerkschoen
De nette werkschoen voor heren is geschikt voor heren die in pak of uniform te werk gaan. De nette herenwerkschoenen worden vaak gedragen door heren met een management- of leidinggevende functie. De meeste nette werkschoenen voldoen aan de S3-veiligeheidsnorm.

nette herenwerkschoen

Sportieve herenwerkschoen
De sportieve werkschoen is razend populair. De veiligheidsschoen zit net zo lekker als een sneaker en het is niet te zien dat u een werkschoen draagt. De sportieve werkschoen ziet er zo cool uit dat deze vaak ook na werktijd wordt gedragen. Soms wordt er gebruik gemaakt van een felle kleur, maar er zijn ook sportieve veiligheidsschoenen met neutrale kleuren. Er zijn sportieve werkschoenen die aan de S3-veiligeheidsnorm voldoen, maar ook aan de S1, S1P of S2 norm.

sportieve herenwerkschoen

Casual herenwerkschoen
De casual werkschoen heeft een casual uiterlijk. U zou niet denken dat het gaat om een veiligheidsschoen. De meeste casual werkschoenen hebben een vetersluiting. Ook de casual werkschoen kan makkelijk na werktijd worden gedragen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van lichte materialen. Er zijn casual werkschoenen die aan de S3-veiligeheidsnorm voldoen, maar ook aan de S1, S1P of S2 norm. De kleuren van casual zijn neutraal zoals beige, grijs, zwart of bruin. Ook zijn er casual werkschoenen in het blauw of groen.

casual herenwerkschoen

Stoere herenwerkschoen
Stoere werkschoenen zien er groot en stevig uit. Het is dan ook niet gek dat de werkschoenen vaak aan de S3-norm voldoen. Stoere werkschoenen zijn vaak zwart van kleur en hebben ondanks hun grootte geen lomp uiterlijk.

stoere herenwerkschoen

Witte herenwerkschoen
Witte werkschoenen zijn wit van kleur en lijken vaak op sportschoenen. De schoenen voldoen vaak aan de S1 of S2 norm. Witte werkschoenen zijn handig voor schilders, stukadoors of mannen die werken in de zorgsector.

witte herenwerkschoen

Werklaars
Werklaarzen zijn geschikt voor mannen die werken in een koude omgeving of buiten werkschoenen. De veiligheidslaarzen vallen vaak in de S3 norm (leren laarzen), maar soms ook in de S4 of S5 norm (rubber laarzen). Als u in een koude omgeving werkt dan is het aan te raden om te kiezen voor een werklaars met bontvoering.

heren werklaars

 

Verschillende dameswerkschoenen

Er zijn verschillende soorten werkschoenen qua uiterlijk. Hieronder kunt u vinden welke soorten dameswerkschoenen er zijn:
Standaard dameswerkschoen
De standaard dameswerkschoen is een basiswerkschoen waarbij de veiligheid voorop staat. Toch wordt er bij de dames wel aan het uiterlijk gedacht door een subtiel roze of paars detail. U kunt hierbij denken aan de veters of aan een flap. De standaard dameswerkschoen is de goedkoopste werkschoen. De standaard veiligheidsschoen voldoet aan de S3- veiligheidsnorm en is dus vele werksituaties geschikt.

standaard dameswerkschoen

Nette dameswerkschoen
De nette dames werkschoen is geschikt voor dames die netjes gekleed te werk gaan of in (mantel)pak of uniform te werk gaan. De nette dameswerkschoen wordt vaak gedragen door dames met een management- of leidinggevende functie. Sommige nette dameswerkschoenen hebben zelf een hak. U zou dus niet snel denken dat u een werkschoen draagt. De meeste nette dameswerkschoenen voldoen aan de S3-veiligeheidsnorm.

nette dameswerksoenen

Sportieve dameswerkschoen
Ook onder de vrouwen is de sportieve werkschoen favoriet. De veiligheidsschoen, gemaakt van lichte materialen, loopt erg lekker. Daarnaast ziet de sportieve werkschoen eruit als een ‘gewone’ sneaker. De meeste sportieve werkschoenen voor vrouwen worden gemaakt in kleuren als roze, paars, rood, maar ook blauw en zwart. Sportieve werkschoenen voldoen aan de S1, S1P, S2 of S3-veiligeheidsnorm.

sportieve dameswerkschoen

Casual dameswerkschoen
De casual dameswerkschoen heeft een casual uiterlijk. De meeste casual dameswerkschoenen hebben een vetersluiting. De casual dameswerkschoen kan makkelijk na werktijd worden gedragen, u zou namelijk niet snel denken dat het gaat om een werkschoen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lichte materialen. Casual dames werkschoenen voldoen aan de S1, S1P, S2 of S3-veiligeheidsnorm.

casual dameswerkschoen

Witte dameswerkschoen
Witte werkschoenen zijn gemaakt van wit leer en hebben een sportieve uitstraling. De veiligheidsschoenen voldoen vaak aan de S1 of S2 norm. Witte werkschoenen zijn handig voor dames die werken in de zorgsector of werken als schilder.

witte dameswerksschoen

 

Voor welke werksector worden dameswerkschoenen gebruikt?

Voorheen werd gedacht dat werkschoenen alleen nodig zijn als u werkt in de bouw. Voor mannen geldt wel dat de meeste werkschoenen worden gebruikt voor werkzaamheden in de bouw. Voor vrouwen geldt dat niet. Er zijn wel dames die werken in de bouw, maar dit is een klein gedeelte. Hieronder vindt u de twee grootste sectoren waarin vrouwen werken waarbij werkschoenen nodig zijn:
– Zorg sector
– Horeca sector

Dameswerkschoenen voor in de zorg
Er zijn veel dames die werken in de zorgsector. In de zorg is het belangrijk dat de schoenen waterbestendig zijn. In de zorg wordt met vloeistoffen gewerkt en dat zou ook op uw voet kunnen vallen. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen antislip zijn, het kan soms glad zijn op bijvoorbeeld ziekenhuis- of verzorgingstehuisvloeren. De kleur wit is ook vaak belangrijk, omdat u dan goed kunt zien of de schoenen goed schoon zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de werkschoenen gemakkelijk schoon te maken zijn, een glas oppervlak is dus handig.

Dameswerkschoenen voor in de horeca
In de horeca sector werken ook veel dames. In de horeca wordt gewerkt met eten en drinken, daarom is het belangrijk dat de schoenen waterbestendig zijn. Ook moeten de schoenen makkelijk schoon te maken zijn. In de horeca is verzorging erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen antislip zijn, het kan soms glad zijn bijvoorbeeld in de keuken. U ziet vaak zwart terug als u werkt in de bediening en wit als u werkt in de keuken.