Keuze werkschoenen loopzolen?

Op zoek naar werkschoenen alleen weet jij niet welke zool geschikt is? In dit artikel zetten we alle loopzolen op een rijtje, zodat jij meer hierover te weten komt en een geschikte werkschoen hebt.

Het gevaar bij werkschoenen is dat er vaak alleen naar de uiterlijk van de schoen wordt gekeken. Er wordt dan niet gekeken naar de functionaliteit van de werkschoen. Wij hebben diverse bestanddelen van loopzolen op een rijtje gezet:

  • Polyurethaan (PU)
  • Dubbele PU loopzool
  • Thermoplastisch Polyurethaan (TPU)
  • Rubber
  • Vibram

Polyurethaan (PU)
Een PU zool heeft als kenmerken dat deze antistatisch en olie- en benzinebestendig zijn. Tevens zijn ze hittebestendig tot circa 100 graden Celsius en isolerend tot – 20 graden Celsius. De zolen geven een prettige demping en zijn flexibel. Tevens zijn PU zolen licht van gewicht. Het nadeel is dat PU zolen kwetsbaar zijn tegen beschadigingen door scherpe voorwerpen.

Dubbele PU loopzool
Een PU/PU loopzool is een zool die uit meerdere dichtheden bestaat. Ze hebben dezelfde kenmerken als een enkelvoudige PU loopzool. Alleen bij een PU/PU zool is er vaak een hardere toplaag en een zachte tussenzool. Hiermee wordt de zool slijtvaster en meer schok dempend.

Thermoplastisch Polyurethaan (TPU)
TPU heeft een extra slijtvast, flexibel, licht en antislip is. TPU een verbeterde versie van PU. Ten opzichte van PU is TPU hittebestendig tot 110 graden Celsius.

Rubber
Rubberen loopzolen zijn olie- en benzinebestendig. Ook zijn ze resistent tegen organische stoffen en de meeste zuren. Rubber is ook beter bestand tegen hogere temperaturen. Veelal zijn rubberen loopzolen bestand tegen een contactwarmte van 300 graden Celsius. Rubber is flexibel en elastisch wat het loopcomfort en demping ten goede komt. De zool is ten opzichte van de andere zolen wat zwaarder.

Vibram
Vibram is een hoogwaardige en kwalitatieve rubberen loopzool. Loopzolen gemaakt van Vibram, zijn geschikt voor iedereen langere uren te voet moet staan. Deze zolen bieden een hoger draagcomfort en een langere levensduur dan een gewone rubberen zool.

Bekijk hier alle werkschoenen van WerkschoenenWinkel.NL