Waar moeten veiligheidsschoenen aan voldoen?

Veiligheidsschoenen zijn essentieel voor werknemers in verschillende industrieën, waar veiligheid op de werkplek een prioriteit is. Deze speciaal ontworpen schoenen bieden bescherming tegen verschillende risico’s, zoals vallende voorwerpen, elektrische schokken en gevaarlijke chemicaliën. Hier zijn enkele belangrijke vereisten waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen om optimale bescherming te bieden.

1.     Beschermende neus

Veiligheidsschoenen moeten een beschermende neus hebben om de tenen te beschermen tegen vallende voorwerpen of compressie. Meestal zijn deze neuzen gemaakt van sterk materiaal zoals staal, aluminium of composiet. Ze voldoen aan strenge normen om een bepaald niveau van impactbestendigheid te garanderen.

2.     Anti-perforatiezool

Een anti-perforatiezool is een cruciaal kenmerk van veiligheidsschoenen. Het beschermt de voeten tegen scherpe voorwerpen zoals:

  • Spijkers
  • Glas die door de zool kunnen dringen
  • Of andere scherpen objecten
  • Meestal bestaat de zool uit een stevig materiaal zoals staal of kevlar, dat zorgt voor een betrouwbare bescherming zonder in te boeten aan flexibiliteit.

3.     Slipbestendige zool

Veiligheidsschoenen moeten een slipbestendige zool hebben om het risico op uitglijden en vallen te verminderen, vooral in omgevingen waar vloeistoffen, oliën of andere gladde oppervlakken aanwezig zijn. De zool moet goede grip bieden en voldoen aan de specifieke eisen voor antislipprestaties.

4.     Elektrische isolatie

Voor werknemers die met elektrische apparatuur werken, is elektrische isolatie van de schoenen van vitaal belang.

Dit voorkomt elektrische schokken en lekstromen, waardoor de veiligheid van de drager wordt gewaarborgd. Veiligheidsschoenen met elektrische isolatie worden vaak aangeduid met een classificatie zoals EH (Electrical Hazard).

5.     Chemische bestendigheid

In sommige werkomgevingen worden werknemers blootgesteld aan potentieel gevaarlijke chemicaliën. Daarom moeten veiligheidsschoenen bestand zijn tegen deze stoffen. Schoenen met een speciale chemische bestendigheid kunnen bescherming bieden tegen corrosieve stoffen en zuren, waardoor letsel aan de voeten wordt voorkomen.

Bekijk alle veiligheidsschoenen van werkschoenenwinkel.nl = Meer dan 1000+ modellen