Wanneer zijn werkschoenen verplicht?

werkschoenen verplicht

De werkgever (het bedrijf) behoord een ARBO-document te hebben waaruit blijkt hoe er veilig gewerkt dient te worden. Hierin staat ook vermeld waar de eventuele risico’s zijn & wat de juiste (veilige) manier is om hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld door het te dragen van werkschoenen/veiligheidsschoenen. De werkgever is vereist veilig werken centraal te stellen & beleid (regels), procedures & controle hierop op te stellen om veilig te kunnen (samen)werken. De Inspectie SZW kan de werkgever een boete opleggen als hij de Arbowet overtreedt.

Boete voor werknemer

Indien je deze ARBO-regels niet toepast als werkgever en werknemer kan ook de werknemer een boete opgelegd krijgen van de inspectie. Bijvoorbeeld als je verplichte beschermende middelen zoals veiligheidsschoenen of een veiligheidsbril niet gebruikt. Bij een controle van de Inspectie SZW zal een inspecteur de werknemer verhoren. Jouw verklaring neemt hij in zijn rapport op. Je krijgt een brief met een beschrijving van de overtreding en de boete. Je hebt 2 weken om hierop te reageren. De Inspectie SZW houdt rekening met jouw reactie bij de uiteindelijke beslissing.

Verdere gevolgen

In de bouw zijn werkschoenen bijna altijd verplicht. Mocht je deze niet dragen en een ongeluk krijgen dan worden de schadekosten bijvoorbeeld niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars.

Vragen

Mocht je dus geen specifieke informatie ontvangen inzake de veiligheidsvoorschriften. Vraag hier dan gewoon om.

Beroepen & branches waarbij werkschoenen (vaak) verplicht zijn

Afhankelijk van de sector & jouw functie ben je wel of niet verplicht veiligheidsschoenen te dragen. Enkele branches waar dit voor veel functies/beroepen verplicht is

Zorgsector

Wanneer je in de zorg werkt is het vooral belangrijk dat je schoenen voorzien zijn van een anti-slip profiel en een comfortabele zool. Hiernaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Denk hierbij aan speciale, veilige klompen.

Horeca/Hotels/Restaurants

In de horeca geldt dat jouw schoenen waterdicht en waterafstotend moeten zijn. Werk je in de keuken? Dan is het anti-slip profiel extra belangrijk. Voor de horeca zijn er diverse normeringen verplicht per soort functie/werk. Vraag hiernaar bij de werkgever.

Voedingsindustrie

In de voedselindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Je kunt kiezen uit werklaarzen, werkschoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

Metaal

Werk je met metaal? Dan is het extra belangrijk en ook verplicht om werkschoenen met de S2 of S3 normering te dragen. Het dragen van de schoenen kan grote problemen door het werken met gevaarlijke machines voorkomen. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

Magazijn/Logistiek

Werk je in een magazijn? Dan heb je waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op jouw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

Transport/Chauffeurs

Binnen de transportsector worden vaak werkschoenen met een hoger model gekozen. Door het springen van de laadkleppen is voldoende steun voor de enkels essentieel. Ook een goede anti-slip zool is belangrijk. Binnen de transport gelden dezelfde normeringen als hierboven genoemd, namelijk: S1, S1p, S2 en S3. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

Bouw

In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.