Wat betekent de aanduiding “SRC” op veiligheidsschoenen?

Veiligheidsschoenen zijn een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van werknemers in tal van sectoren, van de bouw tot de gezondheidszorg. Bij het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen is het cruciaal om aandacht te besteden aan verschillende specificaties en normen, waaronder de “SRC” aanduiding. Maar wat betekent “SRC” precies op veiligheidsschoenen? In dit artikel gaan we dieper in op deze aanduiding en waarom ze van belang is voor zowel werknemers als werkgevers.

1. De Basis: Veiligheidsschoenen

Laten we eerst eens kijken naar wat veiligheidsschoenen zijn. Veiligheidsschoenen zijn speciaal ontworpen schoeisel dat ontwikkeld is om de voeten van werknemers te beschermen tegen een breed scala aan risico’s op de werkvloer. Deze risico’s kunnen variëren van vallende voorwerpen en scherpe objecten tot elektrische gevaren en gladde oppervlakken. Het dragen van geschikte veiligheidsschoenen is essentieel om letsel te voorkomen en de algehele veiligheid op de werkplek te waarborgen.

2. De “SRC” Aanduiding

Nu we weten waarom veiligheidsschoenen belangrijk zijn, laten we ons richten op de “SRC” aanduiding. SRC is een Europese norm die wordt gebruikt om de antislipprestaties van veiligheidsschoenen te classificeren. Deze norm is vastgelegd in de EN ISO 20345:2011, die de algemene vereisten voor veiligheidsschoenen in Europa regelt.

De “SRC” aanduiding wordt toegekend aan schoenen die voldoen aan de hoogste antislipnormen. Het testproces omvat het meten van de wrijving op twee soorten oppervlakken: keramische tegels met een laag gehalte aan water en stalen vloeren met glycerol. De schoenen moeten aan strenge criteria voldoen om als “SRC” te worden gecertificeerd.

3. Waarom is “SRC” Belangrijk?

De “SRC” aanduiding is van vitaal belang om twee belangrijke redenen:

  • Veiligheid: Antislipprestaties zijn van cruciaal belang op de werkvloer. Werknemers lopen vaak op gladde oppervlakken en kunnen gemakkelijk uitglijden als hun schoenen geen goede grip bieden. SRC-gecertificeerde schoenen minimaliseren dit risico, wat resulteert in minder valpartijen en blessures.
  • Wettelijke Naleving: In veel Europese landen is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen die voldoen aan specifieke normen, waaronder SRC-certificering. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers schoenen dragen die aan deze normen voldoen om aan wettelijke vereisten te voldoen en boetes te voorkomen.

4. Andere Aanduidingen op Veiligheidsschoenen

Naast “SRC” zijn er nog andere aanduidingen die je kunt tegenkomen op veiligheidsschoenen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

S – Duidt op een stalen neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen.

P – Geeft aan dat de schoen antistatisch is.

HRO – Staat voor hittebestendige buitenzolen.

E – Geeft aan dat de schoen energieabsorberend is in de hiel.

Het is essentieel om deze aanduidingen te begrijpen en ervoor te zorgen dat de veiligheidsschoenen aan de specifieke behoeften van de werkplek voldoen.

Conclusie

In conclusie, de “SRC” aanduiding op veiligheidsschoenen verwijst naar de antislipprestaties en is van cruciaal belang voor de veiligheid op de werkplek. Werknemers moeten ervoor zorgen dat ze schoenen dragen die aan deze norm voldoen om blessures en ongevallen te voorkomen. Werkgevers dienen te investeren in hoogwaardige veiligheidsschoenen om te voldoen aan wettelijke vereisten en de algehele veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Veiligheid begint bij de juiste uitrusting, en “SRC” gecertificeerde schoenen zijn een stap in de goede richting.