Welke regels moeten worden gevolgd bij het selecteren van veiligheidsschoenen voor werken op hoogte?

Werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee, en daarom is het van vitaal belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Een van de belangrijkste aspecten van veilig werken op hoogte is de keuze van de juiste veiligheidsschoenen. In dit artikel gaan we dieper in op de regels die gevolgd moeten worden bij het selecteren van veiligheidsschoenen voor dit soort werkzaamheden.

1. Soort werkzaamheden

Het eerste wat je moet overwegen bij het selecteren van veiligheidsschoenen voor werken op hoogte, is het type werk dat je gaat uitvoeren. Er zijn verschillende soorten veiligheidsschoenen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke doeleinden. Als je bijvoorbeeld op een bouwplaats werkt, heb je mogelijk schoenen nodig met een verstevigde neus om te beschermen tegen vallende voorwerpen. Voor dakwerkers kan grip en antislipzolen van groot belang zijn.

2. Veiligheidscertificering

Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan specifieke veiligheidsnormen en certificeringen. Controleer of de schoenen die je overweegt te kopen voldoen aan de relevante veiligheidsvoorschriften, zoals de Europese norm EN ISO 20345. Deze normen garanderen dat de schoenen bepaalde minimale veiligheidseisen halen.

3. Comfort en pasvorm

Naast veiligheid is comfort van essentieel belang. Je zult waarschijnlijk lange uren op hoogte werken, dus zorg ervoor dat de schoenen goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Overweeg schoenen met extra demping en ademende materialen om zweetvoeten te voorkomen.

4. Antislipzolen

Bij werken op hoogte is de kans op uitglijden groot, vooral als het weer slecht is. Zorg ervoor dat de veiligheidsschoenen beschikken over antislipzolen die voldoen aan de geldende normen. Dit vermindert het risico op valpartijen aanzienlijk.

5. Gewicht van de schoenen

Houd rekening met het gewicht van de schoenen. Zware schoenen kunnen vermoeidheid veroorzaken, vooral tijdens langdurige werkzaamheden op hoogte. Lichtgewicht veiligheidsschoenen kunnen een betere keuze zijn, zolang ze nog steeds voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen.

6. Onderhoud en inspectie

Ten slotte is het belangrijk om je veiligheidsschoenen regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Zelfs de beste schoenen zullen na verloop van tijd slijten, dus zorg ervoor dat je eventuele schade tijdig repareert of de schoenen vervangt als dat nodig is.

Werken op hoogte is een uitdagende taak die de juiste voorbereiding en uitrusting vereist. Door de bovenstaande regels te volgen bij het selecteren van veiligheidsschoenen, kun je bijdragen aan een veilige en productieve werkomgeving op hoogte. Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat, en investeer in de beste schoenen die je budget toelaat voor optimale bescherming.

Ben je op zoek naar de werkschoenen? Zoek niet verder! Onze werkschoenenwinkel, op onze online webwinkel, bieden we de mooiste en meest luxe werkschoenen. Met ons deskundig advies helpen we je de perfecte werkschoenen te vinden, en dat alles vanuit het comfort van jouw eigen huis. En het beste van alles: we bieden snelle thuisbezorging tegen zeer scherpe prijzen. Werkschoenen kopen was nog nooit zo eenvoudig. Bestel ze vandaag nog online!