Welke werkschoenen heb ik nodig?

veiligheidsschoen

Werkschoenen zijn voor sommige beroepsgroepen verplicht. Als u de opdracht krijgt van uw werkgever om veiligheidsschoenen aan te schaffen, is het soms lastig om tot de juiste werkschoen te komen. Er is zoveel keuze dus welke werkschoen is nou voor u de beste keuze.

Soorten veiligheidsnormeringen

Werkschoenen kunt u onder verdelen in verschillende veiligheidsklassen. Voor ieder beroep zijn er weer andere veiligheidsschoenen verplicht. Hieronder staan de veiligheidsklassen omschreven zodat u beter weet wat voor schoen u nodig heeft.

 • S1 werkschoenen hebben een veiligheidsneus. De veiligheidsneus zorgt ervoor dat uw tenen beschermd worden. Verder zijn de werkschoenen antistatisch en nemen energie op in de hak. Let op: werkschoenen die voldoen aan de s1- veiligheidsnorm zijn geschikt voor een droge werkomgeving.
  • S1P werkschoenen hebben net als de S1- werkschoenen een veiligheidsneus, maar ook nog een veiligheidszool. S1p werkschoenen zijn verder antistatisch en nemen energie op in hak en zijn niet geschikt voor een werkomgeving die nat of vochtig kan worden.
  • S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1-werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze veiligheidsschoenen zijn dus wel geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.
  • S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus, en –zool worden het meest gebruikt en besteld en dat komt, omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn.
 • S4 werkschoenenzijn weer hetzelfde als S1 werkschoenen, maar de schoenen of laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
  • S5 werkschoenen zijn hetzelfde als S4 schoenen, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislipprofiel. Deze schoenen zijn dus het meest veilig.

veiligheidsschoen

Soorten veiligheidskenmerken

Beroepen & branches waarbij werkschoenen (vaak) verplicht zijn
Afhankelijk van de sector waarin u werkt, zijn veiligheidsschoenen wel of niet verplicht om te dragen. Enkele branches waar dit voor veel functies/beroepen verplicht is, kun je hieronder vinden:

 • Werkschoenen voor in de zorgsector
  Wanneer u in de zorg werkt is het vooral belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een antislip zool en een comfortabele loopzool. Hiernaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Denk hierbij aan speciale, veilige klompen.

werkschoen wit

 • Werkschoenen voor in de facilitaire sector
  In de facilitaire sector geldt dat jouw schoenen goede stabiliteit moeten bieden. Voor sommige taken is het belangrijk dat de werkschoenen waterdicht en waterafstotend zijn. Een antislipzool is erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Een veiligheidsneus is ook prettig, omdat het kan voorkomen dat er iets op uw voet valt.
 • Werkschoenen voor in de voedingsindustrie

  In de voedselindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. U kunt kiezen uit werklaarzen, werkschoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

 • Veiligheidsschoenen voor in de retail/winkel

  Werkt u in een winkel? Dan staat u vaak lange tijd achter elkaar. Een goede loopzool en hoog model bieden stabiliteit en comfort. Een veiligheidszool is vaak niet nodig, maar een veiligheidsneus is wel handig. Een S1 werkschoen is dus al voldoende.

 • Werkschoenen voor in de metaalsector
  Werkt u met metaal? Dan is het extra belangrijk dat de veiligheidsschoenen ook bestand zijn tegen hitte. Zeker als u bijvoorbeeld lasser bent, daarvoor hebben wij speciale laswerkschoenen. Het dragen van de schoenen kan grote problemen door het werken met gevaarlijke machines voorkomen. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.
 • Werkschoenen voor in de horeca/hotel sector
  In de horeca geldt dat jouw schoenen waterdicht en waterafstotend moeten zijn. Een antislipzool is erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Werkt u in de bediening dan is het uiterlijk van de schoen ook belangrijk Voor de horeca zijn er diverse normeringen verplicht per soort functie/werk. Vraag hiernaar bij uw werkgever.
 • Werkschoenen voor in het magazijn/logistiek
  Werkt u in een magazijn? Dan heeft u waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op uw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.
 • Werkschoenen voor schilders/stukadoors

  Schilders en stukadoors dragen vaak witte schoenen, omdat het dan niet opvalt als er verf of stucwerk op de schoen zit. Verder is het handig als de schoenen gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. Mocht er namelijk verf onder uw schoen zitten dan kunt u de schoen snel uittrekken en schoonmaken. Waterbestendige of zelfs waterdichte werkschoenen zijn handig, een veiligheidszool is vaak niet nodig.

 • Veiligheidsschoenen voor in de transport

  Binnen de transportsector worden vaak werkschoenen met een hoger model gekozen. Door het springen van de laadkleppen is voldoende steun voor de enkels essentieel. Ook een goede antislip zool is belangrijk. Binnen de transport gelden dezelfde normeringen als hierboven genoemd, namelijk: S1, S1p, S2 en S3. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

 • Werkschoenen voor de autobranche
  In de autobranche is het belangrijk dat de zolen oliebestendig zijn. Het kan soms glad zijn dus een antislipzool is ook niet onbelangrijk. Een lage werkschoen kan prettig zijn omdat u soms gebukt of gehurkt te werk gaat.
 • Werkschoenen voor in de beveiligingsbranche
  Werkschoenen voor in de beveiligingsbranche moeten vaak geheel metaalvrij zijn. Het is handig voor mensen die werken bij bijvoorbeeld detectiepoortjes, deze zullen dan niet iedere keer af gaan. Verder staat of loopt u veel op een dag, goede ondersteuning is dan erg belangrijk.
 • Veiligheidsschoenen voor in de bouw

  In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.

werkschoenen