Zijn er speciale eisen voor werkschoenen in de voedingsindustrie?

horeca werkschoen

De voedingsindustrie is een sector die strikte normen en regels hanteert om de veiligheid en hygiëne te waarborgen. Dit geldt niet alleen voor de voedingsmiddelen zelf, maar ook voor de werkomgeving, inclusief de werkschoenen van het personeel. In dit artikel zullen we de speciale eisen voor werkschoenen in de voedingsindustrie verkennen, zodat je goed voorbereid bent om aan deze normen te voldoen.

De Belangrijke Rol van Werkschoenen

Werkschoenen spelen een cruciale rol in de voedingsindustrie. Ze bieden niet alleen comfort en bescherming aan het personeel, maar ze dragen ook bij aan de algemene veiligheid en hygiëne op de werkplek. Hier zijn enkele van de specifieke eisen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

1. Antislip Zolen

In een omgeving waar vloeistoffen, oliën en voedselresten op de vloer kunnen belanden, is het essentieel dat werkschoenen antislipzolen hebben. Dit voorkomt valpartijen en ongelukken, waardoor de veiligheid van het personeel wordt gewaarborgd.

2. Hygiënisch en Gemakkelijk Schoon te Maken

Werkschoenen in de voedingsindustrie moeten gemakkelijk schoon te maken zijn om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Materialen die bestand zijn tegen reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen zijn een must.

3. Gesloten Ontwerp

Het is van groot belang dat werkschoenen een gesloten ontwerp hebben. Dit beschermt de voeten tegen morsen van vloeistoffen en voorkomt dat vreemde voorwerpen de schoenen binnendringen. Dit draagt bij aan de algemene hygiëne op de werkvloer.

4. Non-marking Zolen

Om te voorkomen dat strepen en markeringen op de vloer achterblijven, moeten de werkschoenen non-marking zolen hebben. Dit is essentieel om een schone en nette werkomgeving te behouden.

Certificering en Normen

Naast de bovengenoemde specificaties moeten werkschoenen in de voedingsindustrie voldoen aan specifieke certificeringen en normen. Het is belangrijk om te controleren of de gekozen werkschoenen aan deze normen voldoen. Enkele veelvoorkomende certificeringen zijn:

  • HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points: Werkschoenen moeten voldoen aan de normen voor voedselveiligheid volgens HACCP-richtlijnen.
  • EN ISO 20345: Deze norm specificeert veiligheidsschoenen met teenbescherming die bestand is tegen een impact van 200 joules.
  • EH (Electrical Hazard): Als er elektrische gevaren aanwezig zijn, moeten de werkschoenen voldoen aan EH-richtlijnen.
  • SRC (Slip Resistance): Dit geeft aan dat de zool van de werkschoen getest is op slipweerstand volgens bepaalde normen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste werkschoenen in de voedingsindustrie is van vitaal belang voor de veiligheid en hygiëne op de werkplek. Door te zorgen voor antislipzolen, hygiënische eigenschappen, een gesloten ontwerp en het voldoen aan relevante certificeringen en normen, draagt u bij aan een veilige werkomgeving en voedselveiligheid. Het is essentieel om de specifieke eisen van uw werkomgeving te begrijpen en de juiste werkschoenen te selecteren om aan deze eisen te voldoen. Veiligheid en hygiëne zijn tenslotte de sleutelwoorden in de voedingsindustrie.