Hoe weet ik of mijn werkkleding aan de normen voldoet?

Werkschoenen

Werken in een veilige omgeving is essentieel, en werkkleding speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid op de werkplek. Maar hoe weet je zeker of jouw werkkleding aan de normen voldoet? In dit artikel zullen we dit onderwerp grondig bespreken en je helpen te begrijpen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste werkkleding.

Waarom is werkkleding belangrijk?

Voordat we de normen en vereisten bespreken, laten we eerst begrijpen waarom werkkleding belangrijk is. Werkkleding is niet alleen bedoeld om er professioneel uit te zien, het speelt een cruciale rol bij het bieden van bescherming en veiligheid aan werknemers. Afhankelijk van de aard van het werk kunnen werknemers worden blootgesteld aan verschillende gevaren, zoals elektrische schokken, chemische morsingen, brandgevaar en fysieke verwondingen. De juiste werkkleding kan het risico op letsel aanzienlijk verminderen en de werkomstandigheden verbeteren.

Normen voor werkkleding

Werkkleding moet voldoen aan specifieke normen om ervoor te zorgen dat het effectief is in het bieden van bescherming. De belangrijkste normen waaraan werkkleding moet voldoen zijn:

1. EN ISO 20471 – Zichtbaarheid

Deze norm heeft betrekking op werkkleding die de zichtbaarheid van werknemers vergroot, vooral in omstandigheden met weinig licht. Werkkleding die voldoet aan EN ISO 20471 heeft opvallende kleuren en reflecterende strepen die ervoor zorgen dat werknemers goed zichtbaar zijn, zelfs bij slechte weersomstandigheden.

2. EN 11612 – Bescherming tegen hitte en vlammen

Werkkleding die voldoet aan EN 11612 biedt bescherming tegen hitte en vlammen. Dit is essentieel voor werknemers die in omgevingen werken waar ze kunnen worden blootgesteld aan vlammen, zoals lassers of brandweerlieden.

3. EN 1149 – Antistatische eigenschappen

Voor werknemers die werken met ontvlambare stoffen, zoals in de chemische industrie, is het belangrijk dat hun werkkleding antistatische eigenschappen heeft. EN 1149 gecertificeerde kleding voorkomt de opbouw van statische elektriciteit, waardoor het risico op een explosie wordt verminderd.

4. EN 343 – Bescherming tegen regen

werkkleding regenjas

Werkkleding die voldoet aan EN 343 is waterdicht en biedt bescherming tegen regen en natte omstandigheden. Dit is essentieel voor werknemers die buiten werken en blootgesteld kunnen worden aan regenachtig weer.

Hoe weet ik of mijn werkkleding aan deze normen voldoet?

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw werkkleding aan de juiste normen voldoet. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om dit te controleren:

  • Controleer het label: Op het label van je werkkleding moet duidelijk vermeld staan aan welke normen het voldoet. Zoek naar de normcodes zoals EN ISO 20471, EN 11612, EN 1149 en EN 343.
  • Certificering: Zorg ervoor dat de werkkleding gecertificeerd is door een erkende instantie. Een geldig certificaat bevestigt dat de kleding aan de normen voldoet.
  • Kwaliteit van het materiaal: Onderzoek het materiaal waarvan de werkkleding is gemaakt. Hoogwaardige materialen dragen bij aan de beschermende eigenschappen van de kleding.
  • Pasvorm: Een goede pasvorm is ook belangrijk voor de functionaliteit van de werkkleding. Het moet comfortabel zijn en voldoende bewegingsvrijheid bieden.

Conclusie

Het kiezen van de juiste werkkleding is van vitaal belang voor de veiligheid en bescherming van werknemers. Zorg ervoor dat je werkkleding voldoet aan de relevante normen, zoals EN ISO 20471, EN 11612, EN 1149 en EN 343. Controleer het label en de certificering om er zeker van te zijn dat je de juiste bescherming krijgt. Investeer in hoogwaardige werkkleding om een veilige werkomgeving te garanderen en het welzijn van jouw werknemers te waarborgen.

Bekijk alle werkschoenen en werkkleding van werkschoenenwinkel.nl = Meer dan 1000+ modellen