Waarom kiezen voor een metaalvrije werkschoen?

Een metaalvrije werkschoen kan belangrijk zijn bij bepaalde werkzaamheden en op specifieke locaties. Bijvoorbeeld als er gewerkt wordt op een locatie met metaaldetectiepoortjes voorkomen metaalvrije werkschoenen dat deze uitgetrokken moeten worden om hier doorheen te gaan.

Wanneer zijn metaalvrije werkschoenen geschikt om te dragen?

  • Wanneer je vaak metaaldetectoren tegen komt tijdens je werk
  • Als in een omgeving wordt gewerkt met stoffen die metaal aantasten
  • Als een zeer goede elektrische isolatie belangrijk is

Een werkschoen heeft, buiten de neus, ook andere metalen onderdelen. Dit zijn vaak de ringetjes, haakjes, knopen en ritsen op de werkschoenen. Bij een metaalvrije werkschoen zijn deze onderdelen volledig vervangen door kunststof onderdelen. Voor het gewicht en de warmte- en koude-isolatie maakt de vervanging van deze onderdelen niet direct een verschil.

Lichtgewicht comfort en isolerende metaalvrije werkschoen

Een metaalvrije werkschoen is lichter van gewicht dan een werkschoen met een metalen neus en andere metalen onderdelen. Vaak krijg je sneller pijnlijke en vermoeide voeten aan het einde van de werk dag wanneer er zwaarde werkschoenen gedragen worden. Om dit te voorkomen zijn dit soort lichtgewicht schoenen dus een goede keuze.

Een ander voordeel is dat metaalvrije materialen en werkschoenen zonder stalen neus een betere warmte- en koude-isolatie verzorgen. Metalen onderdelen geleiden warmte en kou namelijk beter, door metaalvrije werkschoenen te dragen heb je hier dus geen last van. Dit zorgt voor een hogere comfort gedurende de werkdag. Als u een metaalvrije werkschoen draagt met een BOA-sluiting heb je ook geen last meer van losse veters.

Zijn metaalvrije werkschoenen veilig?

Dankzij de moderne technieken is het niet meer nodig om een zware stalen neus of beschermende tussenzool in de werkschoenen te dragen. Deze zijn nu vaak vervangen met een kunststof, zoals carbonfiber, plastic geïnjecteerd, glazvezel of kevlar. Het voordeel van deze materialen is dat deze net zo een goede bescherming bieden als werkschoenen met metalen eigenschappen. Daarnaast zijn metaalvrije werkschoenen te vrekrijgen in de veiligheidsnormeringen S1, S1P, S2, S3, S4 en S5.