Decibeldempers op de bouwplaats: bescherm jouw gehoor met de beste gehoorbescherming

Op een bouwplaats heerst een constant lawaai van machines, gereedschap en constructiewerkzaamheden. Dit geluidsniveau kan schadelijk zijn voor je gehoor en op lange termijn gehoorverlies veroorzaken. Gelukkig zijn er gehoorbeschermers beschikbaar om jouw gehoor te beschermen en een veilige werkomgeving te creëren. Met de beste gehoorbescherming kun je genieten van een effectieve geluidsdemping, terwijl je toch alle belangrijke geluiden kunt horen die van belang zijn voor je werk. Deze gehoorbeschermers zijn ontworpen om het lawaai tot een veilig niveau terug te brengen, waardoor je gehoor beschermd blijft. Of je nu een bouwvakker, timmerman of ingenieur bent, het dragen van de juiste gehoorbescherming is essentieel voor je gezondheid op de bouwplaats. Investeer in hoogwaardige gehoorbescherming en bescherm jouw kostbare gehoor tegen de schadelijke effecten van lawaai.

De regelgeving volgens de arbowet voor gehoorbescherming

In de Arbowet staat precies wanneer gehoorbescherming verplicht is.

Tenzij de aard van het werk specifiek vereist dat individuele gehoorbeschermers een groter risico voor de gezondheid of veiligheid opleveren, dien je deze richtlijnen te volgen:
Bij geluidsniveaus vanaf 80 dB(A) wordt het als schadelijk beschouwd. Als werkgever ben je verplicht om goede gehoorbescherming beschikbaar te stellen wanneer medewerkers dagelijks aan dit niveau worden blootgesteld. Bij geluidsniveaus van 85 dB(A) en hoger is het dragen van gehoorbescherming verplicht voor de medewerkers. De maximale blootstellingsgrens is vastgesteld op 87 dB(A).

GeluidsniveauRegelgeving
80dBDe werkgever moet verplicht gehoorbescherming beschikbaar kunnen stellen aan de werknemers.
83dBJe mag als werknemer nu maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming werken. Hierna is de kans op gehoorbeschadiging erg hoog.
85dB en hogerDe werknemer moet nu verplicht gehoorbescherming gaan dragen. De werkgever hoort deze aan te bieden, het kan gaan om zowel gehoorkappen als oordoppen.

Welke gehoorbescherming past het beste bij jou?

Voor een goede gehoorbescherming kun je kliezen uit drie verschillende soorten gehoorbescherming:

Gehoorkappen. Als deze de oren goed omsluiten, kunnen deze zorgen voor een geluidsdemping tot 30dB. Het dragen van gehoorkappen kan echter verhitting van de oren veroorzaken. Ook isolatie van de omgeving kan een hinderlijk bijeffect zijn van het dragen van gehoorkappen zijn. 

Oordopjes. Oordopjes hebben het risico niet altijd goed in het gehoorkanaal ingebracht te worden. Dit zorgt ervoor dat er onvoldoende demping is en er dus alsnog gehoorschade kan ontstaan. Ook zijn ze niet altijd hygiënisch, waardoor je gezondheidsklachten kunt krijgen in de oren.  

Otoplastieken. Dit zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen geven tot 30 dB. Meestal worden deze afgestemd op de demping die nodig is op de werkplek, zodat ze niet meer dempen dan noodzakelijk is. Als dit mogelijk is, worden ze zelfs afgestemd op het soort geluid dat gedempt moet worden. Zo blijft het mogelijk om een gesprek te voeren, terwijl je de oordoppen in hebt. Wel moeten de otoplastieken regelmatig worden gecontroleerd op lekkage en of deze nog voldoende geluid dempen.

Wanneer is het belangrijk om gehoorbeschermers te dragen?

Heb je heb je de gehoorbescherming nodig om schadelijk geluid te dempen, zoals bij het motorrijden of klussen? Of gaat het eerder om storende geluiden buiten te sluiten? Een tweede vraag is of het belangrijk is hoe het geluid gedempt wordt.

Wanneer je bijvoorbeeld nog gesprekken moet kunnen voeren met collega’s, is het belangrijker om een oordop met een filter te gebruiken. Een gewone oordop is niet geschikt voor dit soort dempingen, omdat deze het gehoor geheel afsluit, waardoor al het geluid dof gaat klinken. Wil je het geluid van een kettingzaag dempen, dan zou een standaard oordop wel prima kunnen voldoen. Wanneer het gaat om schadelijk geluid, dan is een goede demping het allerbelangrijkste waar je op moet letten. Wanneer je storende geluiden wilt dempen, heb je meer vrijheid in het kiezen en speelt het draagcomfort een belangrijkere rol.

De prijs van gehoorbescherming

Oordoppen zijn te koop vanaf enkele euro’s tot zelfs honderden euro’s. Gehoorkappen kun je kopen vanaf enkele tientjes. Afhankelijk van het doel, demping, gebruik en het beschikbare budget is er altijd wel een oordopje of gehoorkap te vinden die bij jou behoeftes en wensen past.