Wat is de functie van een middenzool in werkschoenen?

De middenzool beschikt over diverse functies. Naast schokdemping en bescherming tegen penetratie van scherpe objecten, kunnen middenzolen ook ondersteunen bij het laten ademen van de werkschoenen. We leggen deze eigenschappen kort uit.

Luchten van de werkschoenen en voeten

Als je last hebt van zweetvoeten, zijn ademende werkschoenen een goede keuze. Ademende werkschoenen zijn voorzien van een ademende voering, maar zijn vaak ook voorzien van een ademende zool. Hitte en zweet worden via de binnenzool naar de middenzool vervoert, waarna het buiten de schoen wordt gebracht. Zo behoud je frisse voeten gedurende de werkdag.

Schokdemping en bescherming van de voet

Wanneer een hele dag wordt gelopen vangen de voeten vaak aardig wat impact op. Bij het maken van lange meters kan dit al gauw klachten, aan vooral de voeten, veroorzaken. De middenzool heeft als taak om deze impact op te vangen en de last op de voeten te verminderen. Een goed verende middenzool zorgt ervoor dat je comfortabel loopt en daarbij energie terug geeft tijdens het lopen.

Werkschoenen met een S1P, S2, S3 en S4 normering zijn voorzien van een antipenetratie-zool. Deze zolen beschermen voeten tegen scherpe objecten zoals spijkers en glas die de werkschoenen en voeten kunnen binnendringen. Deze zolen zijn beschikbaar in verschillende materialen die geschikt zijn voor diverse toepassingen.

Verschillende soorten antipenetratie middenzolen bij werkschoenen

Voor veel werkschoen-normeringen is een antipenetratie middenzool verplicht. Om een middenzool penetratiewerend te maken worden verschillende materialen gebruikt. De meest voorkomende materialen lichten we hieronder uit.

1. Stalen middenzolen

De meest voorkomende variant antipenetratie middenzool is gemaakt met een laag staal erin verwerkt. Staal is goedkoop in de aanschaf, gemakkelijk te verwerken en is erg sterk. Die sterkte zorgt ervoor dat het relatief weinig ruimte in beslag hoeft te nemen.

Stalen middenzolen hoeven dus niet dik te zijn om aan de juiste veiligheidseisen te voldoen. Hierdoor kunnen werkschoenen met een stalen middenzool compact ontworpen worden. Het nadeel is wel dat staal relatief zwaar is en gedetecteerd wordt door metaaldetectors. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht of metaalvrije schoen is deze variant dus niet geschikt.

2. Kevlar middenzolen

Kevlar is een erg stevig materiaal, deze wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in kogelvrije vesten. Dit maakt het ideaal voor gebruik in middenzolen. Dit materiaal is 100% metaalvrij, licht in gewicht en biedt een betrouwbare bescherming voor jouw voeten. Kevlar middenzolen zijn echter wel wat dikker dan varianten met staal erin en zijn meestal ook wat prijziger.

3. Composiet middenzolen

Composiet middenzolen zijn een mooi metaalvrij alternatief voor een binnenzool. Dit materiaal is licht van gewicht en erg flexibel. Hierdoor is het ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld werksneakers. Composieten middenzolen zijn echter wat aan de dikke kant, waardoor het ontwerp van de schoenen minder nauw sluitend kan worden gemaakt.