Voor welke beroepen zijn werkschoenen verplicht?

Als je twijfelt of je nou verplicht werkschoenen moet kopen voor je werk. Ben je bang dat de zorgverzekeraars dit niet dekken? In dit artikel kom je te weten of je nou werkschoenen moet kopen en welke normering je nodig hebt.

De beroepen waar werkschoenen verplicht zijn:

  • Zorgsector
  • Horeca
  • Voedingsindustrie
  • Magazijn
  • Transport
  • Bouw 
  • Metaal

Zorgsector
Werk je in de zorg?  Dan is het vooral belangrijk dat je schoenen voorzien zijn van een anti-slip profiel, zodat je niet uitglijd. Ook is het belangrijk om een comfortabele zool te hebben, zodat je geen last krijgt van je voeten.  De werkschoenen moeten ook hygiënisch zijn en waterafstotend. Wat erg populair is in de zorgsector zijn de veiligheidsklompen.

Horeca
In de horeca is het handig om waterdichte en waterafstotende werkschoenen te hebben. Bij de horeca worden diverse normeringen gebruikt namelijk S1, S1P, S2 en S3. Wil je meer weten over veiligheidsnormen? klik hier.

Voedingsindustrie 
Bij de voedingsindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Wij hebben verschillende veiligheidsschoenen, namelijk:

Voor de werkschoenen en klompen worden veiligheidsnormen S2 en S3 gehanteerd. Bij de werklaarzen moeten ze een S4 of S5 normering hebben en voorzien zijn van en stalen neus.  

Magazijn
Als je in het magazijn werkt heb je te maken met zware materialen. Om jezelf hiervoor te beschermen ben je verplicht om veiligheidswerkschoenen te dragen met de normeringen S1, S1P, S2 of S3.

Transport
In de transportbranche gaat de voorkeur naar de hoge werkschoenen uit. De hoge werkschoenen geven namelijk extra steun bij enkels. Een goede anti-slip zool is erg belangrijk. Ook hier geldt dat je verplicht bent om werkschoenen te dragen met de normeringen S1, S1P, S2 of S3.

Bouw
In de bouwsector zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Bij werklaarzen in de bouw geldt een verplichte S5 normering.

Metaal 
Het is belangrijk om werkschoenen te dragen met een S2 of S3 normering, als je met metaal werkt. Je bent ook verplicht om werkschoenen te dragen, omdat je met zware machines werkt.