Wat betekenen S1P, S2, S3, S4, S5, ESD, en EN20345 normering?

De werkschoenen normering, zoals aangegeven door codes zoals S1P, S2, S3, S4, S5, ESD, en EN20345, heeft betrekking op de specifieke kenmerken en veiligheidsnormen waaraan werkschoenen moeten voldoen. Hier is een uitleg van elke code:

1.      S1P-normering

  • S: Veiligheidsschoen
  • 1: Gesloten hielgebied
  • P: Antiperforatiezool Deze normering geeft aan dat de schoen een beschermende neus heeft, een gesloten hiel en een antiperforatiezool die de voet beschermt tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen.


De S1P-normering is ideaal voor sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan risico’s van penetratie door scherpe voorwerpen en waar extra bescherming van de voet essentieel is. Enkele sectoren waar de S1P-veiligheidsschoenen goed passen, zijn onder andere:

  1. Bouwsector: Bouwvakkers worden vaak blootgesteld aan scherpe materialen en gereedschappen op bouwplaatsen, waardoor S1P-schoenen geschikt zijn voor deze omgeving.
  2. Industrie en productie: In industriële en productieomgevingen waar er kans is op het binnendringen van scherpe voorwerpen, bieden S1P-veiligheidsschoenen de nodige bescherming.
  3. Magazijn- en logistieke sector: Werknemers in magazijnen en logistieke centra lopen het risico om op scherpe voorwerpen te stappen tijdens het hanteren van goederen, waardoor S1P-schoenen geschikt zijn voor deze sector.
  4. Ambachten en installatieberoepen: Voor vakmensen zoals timmerlieden, loodgieters en elektriciens die werken met potentieel scherpe gereedschappen en materialen, bieden S1P-schoenen de nodige bescherming.

Kortom, de S1P-normering is relevant in sectoren waar er een risico is op het binnendringen van scherpe objecten en waar bescherming van de voet cruciaal is voor de veiligheid van de werknemers.

2.      S2-normering

  • S: Veiligheidsschoen
  • 2: Gesloten hielgebied Deze normering betekent dat de schoen, naast een beschermende neus en gesloten hiel, ook waterdicht is.


De S2-normering is bij uitstek geschikt voor sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden en waar naast bescherming tegen impact ook waterdichtheid vereist is. Enkele sectoren waar S2-veiligheidsschoenen goed passen, zijn onder andere:

  1. Horeca en catering: Voor werknemers in keukens en restaurants, waar vloeistoffen zoals water, olie en vetten aanwezig zijn, bieden S2-schoenen bescherming tegen vocht en mogelijke gevaren.
  2. Schoonmaakbranche: Schoonmakers die regelmatig in contact komen met water en reinigingsmiddelen, kunnen profiteren van de waterdichte eigenschappen van S2-veiligheidsschoenen.
  3. Agrarische sector: In de agrarische omgeving, waar werknemers vaak werken in vochtige omstandigheden, bieden S2-schoenen bescherming tegen zowel impact als water.
  4. Levensmiddelenindustrie: Werknemers in de voedselverwerkende industrie, waar hygiëne en bescherming tegen vocht belangrijk zijn, kunnen baat hebben bij S2-veiligheidsschoenen.

Kortom, de S2-normering is ideaal voor sectoren waar waterdichtheid een essentiële vereiste is, naast bescherming tegen impact en andere gevaren.

3.      S3-normering

  • S: Veiligheidsschoen
  • 3: Gesloten hielgebied Deze normering omvat alle eigenschappen van S1P en S2, en voegt daar aan toe dat de schoen een antislipzool en weerstand biedt tegen het binnendringen van water en andere vloeistoffen.

De S3-normering is bij uitstek geschikt voor sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan een breed scala aan risico’s en waar maximale bescherming van de voet vereist is. Enkele sectoren waar S3-veiligheidsschoenen goed passen, zijn onder andere:

  1. Bouwsector: Bouwvakkers worden vaak geconfronteerd met diverse risico’s, waaronder scherpe voorwerpen, vochtige omstandigheden en mogelijke valpartijen. S3-schoenen bieden een uitgebreide bescherming in deze omgeving.
  2. Industrie en productie: In industriële omgevingen waar sprake is van zware arbeidsomstandigheden en verschillende gevaren, biedt de S3-normering de benodigde bescherming tegen impact, penetratie, slipgevaar en vocht.
  3. Logistiek en magazijnen: Voor werknemers die betrokken zijn bij het laden en lossen van goederen en die regelmatig in vochtige omstandigheden werken, bieden S3-schoenen optimale bescherming.
  4. Constructie en installatieberoepen: Vakmensen zoals timmerlieden, loodgieters en elektriciens die werken met diverse materialen en gereedschappen, kunnen profiteren van de veelzijdige bescherming die S3-veiligheidsschoenen bieden.

Kortom, de S3-normering is ideaal voor veeleisende sectoren waar een combinatie van bescherming tegen impact, penetratie, slipgevaar en vocht essentieel is voor de veiligheid van de werknemers.

4.      S4-normering

  • S: Veiligheidslaars
  • 4: Gesloten hielgebied Dit duidt op een veiligheidslaars met eigenschappen van S1P, maar zonder waterdichtheid.


De S4-normering is specifiek ontworpen voor situaties waar werknemers bescherming nodig hebben tegen impact en penetratie, maar waar waterdichtheid niet vereist is. Deze normering is met name geschikt voor sectoren waar werknemers zich bevinden in omgevingen met vochtige omstandigheden. Enkele sectoren waar S4-veiligheidslaarzen goed passen, zijn onder andere:

  1. Landbouw: In de agrarische sector, waar werknemers vaak in contact komen met vochtige omstandigheden zoals modder en water, biedt de S4-normering bescherming tegen impact en penetratie.
  2. Tuinbouw: Voor werknemers die werkzaam zijn in de tuinbouw, waar vochtige grond en plantenafval aanwezig zijn, kunnen S4-veiligheidslaarzen een geschikte keuze zijn.
  3. Bouwsector: In situaties waar de waterdichtheid van de schoenen geen vereiste is, maar bescherming tegen impact en penetratie wel essentieel is, kunnen S4-veiligheidslaarzen geschikt zijn voor bepaalde bouwomstandigheden.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften en risico’s van de werkomgeving in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste type veiligheidsschoeisel.

5.      S5-normering

  • S: Veiligheidslaars
  • 5: Gesloten hielgebied Deze normering omvat alle eigenschappen van S4, maar met toegevoegde antislipzool.


De S5-normering is geschikt voor situaties waar werknemers worden blootgesteld aan zware omstandigheden, waaronder vochtige omgevingen met risico op uitglijden. Deze normering biedt uitgebreide bescherming tegen impact, penetratie en biedt extra veiligheid met een antislipzool. Enkele sectoren waar S5-veiligheidslaarzen goed passen, zijn onder andere:

  1. Bouwsector: Voor bouwvakkers die in uiteenlopende omstandigheden werken, waaronder vochtige bouwterreinen, bieden S5-veiligheidslaarzen maximale bescherming.
  2. Infrastructuur en wegenbouw: Werknemers die betrokken zijn bij wegenbouw en infrastructuurprojecten, waar natte en modderige omstandigheden kunnen voorkomen, kunnen profiteren van de eigenschappen van S5-veiligheidslaarzen.
  3. Milieu- en afvalbeheer: In sectoren waar werknemers te maken hebben met vochtige en mogelijk gladde omstandigheden, zoals in afvalverwerkingsfaciliteiten, bieden S5-laarzen een combinatie van bescherming en grip.
  4. Maritieme sector: Voor werknemers die op schepen werken en blootstaan aan vochtige dekken en risico op uitglijden, kunnen S5-veiligheidslaarzen een geschikte keuze zijn.

Kortom, de S5-normering is ideaal voor sectoren waar een hoog niveau van bescherming tegen impact, penetratie en uitglijden vereist is. Het is belangrijk om de specifieke risico’s van de werkomgeving in overweging te nemen bij het selecteren van het juiste type veiligheidsschoeisel.

6.      ESD-normering

  • ESD: Elektrostatische ontlading Dit geeft aan dat de schoenen elektrostatische ontlading voorkomen, waardoor ze geschikt zijn voor werkplekken waar bescherming tegen elektrostatische lading nodig is.

De ESD-normering is relevant voor werkomgevingen waar bescherming tegen elektrostatische ontlading essentieel is. Deze normering geeft aan dat de schoenen zijn ontworpen om elektrostatische ontlading te voorkomen. Werkplekken waar ESD-veiligheidsschoenen geschikt zijn, omvatten onder andere:

  1. Elektronica-industrie: In productieomgevingen waar elektronische componenten worden vervaardigd of verwerkt, helpt de ESD-normering om te voorkomen dat statische elektriciteit schade veroorzaakt aan gevoelige elektronica.
  2. Laboratoria: Voor werknemers die in laboratoria werken met delicate apparatuur en elektronische instrumenten, bieden ESD-veiligheidsschoenen bescherming tegen elektrostatische ontlading.
  3. Cleanrooms: In cleanroomomgevingen waar deeltjescontrole en bescherming van gevoelige apparatuur cruciaal zijn, dragen ESD-schoenen bij aan het voorkomen van elektrostatische lading.
  4. Automatisering en technologie: In sectoren waar geautomatiseerde systemen en technologische apparatuur aanwezig zijn, helpt de ESD-normering om schade door elektrostatische ontlading te vermijden.

Kortom, ESD-veiligheidsschoenen zijn geschikt voor werknemers die in sectoren werken waar het beheersen van elektrostatische lading van groot belang is om schade aan apparatuur of producten te voorkomen.

7.      EN20345-codes

Deze code verwijst naar de algemene Europese norm voor veiligheidsschoenen. Het specificeert basisvereisten en testmethoden voor veiligheidsschoenen en is de overkoepelende norm waaraan de bovengenoemde classificaties moeten voldoen.