Welke gehoorbescherming kies ik, kappen of dopjes?

Veel gevallen van gehoorbeschadiging zijn te voorkomen door de juiste gehoorbescherming te dragen. Op welke manier bescherm jij je gehoor het beste? Om jou hiermee op weg te helpen nemen wij een kijkje in de wereld van gehoorbescherming.

Het draagcomfort

Welke gehoorbescherming het prettigst zit, hangt af van persoonlijke voorkeur en pasvorm. Ieder gehoor is tenslotte anders. Het draagcomfort hangt  sterk samen met de frequentie van gebruik. Als je het niet prettig vind om oordoppen in de gehoorgang te stoppen, kun je er voor kiezen om siliconen oordoppen te gebruiken of een oorkap.

Wanneer de gehoorbescherming goed zit, raden wij aan om deze zo min mogelijk aan te raken om irritaties te voorkomen. Varieer desnoods met verschillende soorten oordopjes om deze uit te proberen, voordat je een definitieve keuze maakt.

Voor welk doel gebruik je de gehoorbescherming?

Heb je heb je de gehoorbescherming nodig om schadelijk geluid te dempen, zoals bij het motorrijden of klussen? Of gaat het eerder om storende geluiden buiten te sluiten? Een tweede vraag is of het belangrijk is hoe het geluid gedempt wordt.

Wanneer je bijvoorbeeld nog gesprekken moet kunnen voeren met collega’s, is het belangrijker om een oordop met een filter te gebruiken. Een gewone oordop is niet geschikt voor dit soort dempingen, omdat deze het gehoor geheel afsluit, waardoor al het geluid dof gaat klinken. Wil je het geluid van een kettingzaag dempen, dan zou een standaard oordop wel prima kunnen voldoen.

Wanneer het gaat om schadelijk geluid, dan is een goede demping het allerbelangrijkste waar je op moet letten. Wanneer je storende geluiden wilt dempen, heb je meer vrijheid in het kiezen en speelt het draagcomfort een belangrijkere rol.

Prijs

Oordoppen zijn te koop vanaf enkele euro’s tot zelfs honderden euro’s. Gehoorkappen kun je kopen vanaf enkele tientjes. Afhankelijk van het doel, demping, gebruik en het beschikbare budget is er altijd wel een oordopje of gehoorkap te vinden die bij jou behoeftes en wensen past.

Wil je graag meer weten over de eisen van gehoorbescherming op de werkvloer? Lees dan hier de blog “gehoorbescherming op de werkvloer, waar moet je opletten?”