Wanneer is het verstandig om een veiligheidshelm aan te schaffen?

Als er één lichaamsdeel is dat goed beschermt moet worden dan is het wel je hoofd. Daarom is een veiligheidshelm in veel gevallen onmisbaar op de werkvloer en vaak ook verplicht. In wat voor situaties is het altijd verstandig of verplicht om een goede veiligheidshelm te dragen?

Werkzaamheden op een bouwlocatie

Het is niet voor niets dat een veiligheidshelm ook vaak een bouwhelm wordt genoemd. Een bouwhelm en een veiligheidshelm zijn echter niet precies hetzelfde. Een bouwhelm is een zware klasse veiligheidshelm. Bij werkzaamheden op een bouwterrein draag je altijd een veiligheidshelm. Dit komt omdat er sprake is van een hoog risico op valschade. Veel productiebedrijven maken het ook een verplichting om een veiligheidshelm te dragen bij het betreden van de bouwterrein. Dit kun je zien aan ronde blauwe borden met een witte helm.

Werkzaamheden langs de weg

Ook bij werkzaamheden aan of langs de weg draag je een veiligheidshelm. Bij deze werkzaamheden is er vaak sprake van een risico op vallende objecten. Ook is er een hoog risico op stoten of op het maken van een val. Je hoofd moet daarom ook tijdens werkzaamheden langs de weg goed beschermd zijn met een veiligheidshelm.

Krappe of gevaarlijke ruimtes

Werk je in een krappe ruimte met harde objecten of scherpe uitsteeksels? Of is er in de ruimte sprake van ander gevaar voor je hoofd? Ook dan draag je een veiligheidshelm. Hier is het risico op stoten van het hoofd groter en daarom is het vaak verplicht of verstandig om hier ook een veiligheidshelm te dragen.

Overal waar er val en stootgevaar is

In veel gevallen is het duidelijk dat je een veiligheidshelm moet dragen. Op veel locaties is dit namelijk ook verplicht. Maar los daarvan moet overal waar sprake is van val en stootgevaar een veiligheidshelm worden gedragen. Ook bij twijfel is het verstandig om de veiligheidshelm toch op de te doen. Hoofdletsel kan erg nare gevolgen hebben, terwijl deze voorkomen kunnen worden door het dragen van een veiligheidshelm.

PBM artikelen in ons assortiment

Heb jij een goede veiligheidshelm nodig of andere artikelen om de veiligheid op de werkvloer te bevorderen? Wij beschikken over verschillende PBM artikelen die de risico’s op ongevallen op de werkvloer verkleinen. Bekijk hier ons gehele assortiment PBM artikelen.